Transport gratuit la comenzi mai mari de 350 RON. Transport gratuit prin EasyBox la comenzi mai mari de 150 RON
Transport gratuit la comenzi mai mari de 350 RON.
Transport gratuit prin EasyBox la comenzi mai mari de 150 RON

Coșul meu

Nu aveți produse in coș.

Uleiul esențial de piper negru – cele mai eficiente combinații și top 5 beneficii

Uleiul nostru esențial de piper negru provine din nordul Madagascarului, mai exact regiunea Ambanja, locul de unde partenerii noștri culeg direct din natură fructele proaspete, le usucă și le distilează cu abur în unitatea lor de producție. Este un remediu adesea folosit de către aromaterapeuți pentru ameliorarea durerilor cauzate de disfuncțiile nervului sciatic, fiind remarcabil pentru sistemele osteo-articular și muscular. Este, de asemenea, un excelent susținător al sistemului imunitar, fiind de nelipsit în gripă și răceală.
AUTOR:
Ada
PUBLICAT:
2023-07-31

Uleiul esențial de piper negru este un ulei foarte des folosit de către aromaterapeuți în ameliorarea durerilor cauzate de disfuncțiile nervului sciatic. Este un ulei remarcabil pentru sistemul osteo-articular și cel muscular. Este, de asemenea, considerat un stimulant pentru sistemul digestiv, foarte util pentru sistemul imunitar, de nelipsit în caz de gripa și răceală. Daniele Ryman spune că uleiul de piper negru este un bun înlocuitor al celui de arbore de ceai pentru gargară în caz de dureri în gât. Pe plan psiho-emoțional ajută la deblocarea energiilor stagnante, reduce oboseala, surmenajul, depresia și lipsa energiei.

Generalităţi

Uleiul esenţial de piper negru este obţinut din Piper nigrum, plantă căţărătoare care face parte din familia Piperaceae. Fructele uscate recoltate în perioada noiembrie – februarie ale acestei plante sunt supuse procesului de distilare cu aburi şi astfel se obţine uleiul esenţial. Pentru a obţine 1 kilogram de ulei esenţial este nevoie de aproximativ 100 de kilograme de fructe. 

Compuşii chimici care se găsesc în concentraţia cea mai mare şi sunt responsabili pentru proprietățile terapeutice sunt caryophyllene, d-limonene, b-pinene.

Aroma

Proaspătă, uscată (când o aromă e descrisă ca fiind ”uscată”, înseamnă opusul aromei ”dulci”), condimentată și lemnoasă. 

Top 5 beneficii

  1. Sistemul circulator

Uleiul esenţial de piper negru este unul din cele mai bune uleiuri pentru stimularea circulației  datorită componentelor sale. Este util pentru tratarea inflamaţiilor degetelor şi picioarelor provocate de expunerea la frig constant (NU degerături cauzate de temperaturi sub pragul îngheţului) dacă este adăugat în crema de mâini.

  1. Sistemul musculo-scheletal

Datorită componentelor sale cu efect analgezic este util în tratarea durerilor sistemului musculo-scheletar (febră musculară, întindere musculară, spasme musculare, atonie musculară), dar şi în artrită, dureri reumatice şi nevralgie. Pentru dureri reumatice combinaţi cu lavandă, busuioc sau rozmarin diluaţi corespunzător şi masaţi local.

  1. Sistemul digestiv

În sistemul digestiv uleiul esenţial de piper poate ameliora simptomele de constipaţie, flatulenţă acid diluat corespunzător şi masat în zona abdominală. În acest sens se poate combina cu uleiul esenţial de cardamom. Inhalat sau difuzat uleiul esenţial de piper negru poate aduce pofta de mâncare pentru persoanele care nu au. Este util difuzat în maşină pentru persoanele cărora li se face greaţă pe maşină dar poate fi inhalat şi în situaţii de greaţă în general.

  1. Sistemul respirator

Combinat cu trandafir sau cardamom diluat corespunzător şi masat pe piept reduce congestia bronhiilor. În perioadele de iarnă când este frig se poate amesteca cu ulei purtător şi masat pe piept sau pe încheietură oferă senzaţia de căldură stimulând în acelaşi timp sistemul imunitar.

  1. Ajutor în renunțarea la fumat

Inhalarea uleiului esenţial de piper negru de către un număr mai mare de persoane i-a ajutat să reducă consumul de ţigări (nu există studii controlate în acest sens, dar există aromaterapeuţi care au recomandat şi aplicat cu succes uleiul în acest sens).

Principalele proprietăți terapeutice

Antioxidant: Uleiul esenţial de piper negru şi răşina acestuia au demonstrat, în vitro, puternică activitate antioxidantă datorită acţiunii sale împotriva radicalilor liberi şi a peroxidării. (Kapoor et al 2009)

Antibacterian, antifungic: Testat în vitro, uleiul esenţial e piper negru a prezentat activitate semnificativă antibacteriană împotriva: bacillus cereus pseudomonas aeruginosa şi aspergillus niger. Efecte de uşoare inhibare împotriva pencillium spps, candida albicans,  saccharomyces cerevisiae şi trichoderma sppt. (Sasidharan & Menon 2010)

Antiinflamator, antinociceptiv: Administrarea uleiului esenţial de piper negru a redus inflamaţia şi a prezentat efecte antinociceptive în cazul edemelor şi a inflamaţiei induse chimic la animale. (Jeena et al 2014)

Digestiv, carminativ: Medicina tradiţională grecă şi chineză consideră piperul negru ca fiind un stimulant digestiv (Aromahead Institute) care calmează deurerile de stomac cauzate de balonare sau spame (Lawles, 2014)

Combinații sinergice

Piper negru + ghimbir – stimulent digestiv, carminativ, analgezic, antibacterian, antiemetic într-un spectru larg de afecţiuni digestive, inclusiv flatulenţă, greaţă, anorexie, gastroenterită

Piper negru + chiparos/busuioc – stimulent gastric şi pancreatic în afecţiuni digestive cu indigestie, balonare, durere epigastrică

Piper negru + ghimbir/cimbru ct thymol – restorativ sexual în libido scăzut

Combinații complementare

Piper negru + cajeput/rozmarin- stimulent arterial şi analgezic în deficienţă circulatorie cu extremităţi reci, dureri reumatice artritice cronice

Piper negru + niaouli – antibacterial intestinal în gastrită, enterită, toxicoză microbială, intoxicaţie alimentară

Piper negru + ienupăr – analgezic şi detoxifiant în dureri reumatice, artritice şi nevralgice cronice sau acute; detoxifiant diuretic în edeme, oligurie, toxicoză metabolică

Piper negru + muşeţel german/lavandă – antiinflamator şi analgezic în afecţiuni nevralgice, reumatice şi artritice

Piper negru + tămâie – expectorant, stimulent în bronşită cu spută tare

Psihic, emoțional, spiritual

Uleiul esenţial de piper negru reduce frica și încurajează motivația de a face schimbări. Este uleiul care deblochează energiile stagnante şi protejează de cele negative. Reduce oboseala, surmenajul, stările depresive și lipsa energiei. Are efect stimulant, așadar ar trebui evitat înainte de somn sau dacă vrem să ne relaxăm.

Idei de folosire

Precauții și posibile contraindicaţii

Face parte din categoria uleiurilor esențiale care, dacă sunt oxidate, pot cauza sensibilitate la nivelul pielii. Astfel că, recomandăm să fie depozitat corespunzător.

Toate uleiurile esențiale au nevoie de diluare atunci când sunt aplicate pe piele.

Înainte de a folosi uleiurile esențiale, asigurați-vă că ați luat la cunoștință regulile de bază pentru siguranța în aromaterapie.

Difuzarea uleiurilor esențiale se face cu precauție în preajma animalelor de companie. Asigurați-vă că ușa încăperii este deschisă astfel încât acestea să o poată părăsi în cazul în care simt disconfort, iar dacă apar reacții neobișnuite adresați-vă medicului veterinar.

Ce spun studiile științifice?

Antioxidant

Uleiul esenţial de piper negru şi răşina acestuia au demonstrat, în vitro, puternică activitate antioxidantă datorită acţiunii sale împotriva radicalilor liberi şi a peroxidării. Sursă de încredere

Antibacterian, antifungic

Testat în vitro, uleiul esenţial e piper negru a prezentat activitate semnificativă antibacteriană împotriva: bacillus cereus pseudomonas aeruginosa şi aspergillus niger. Efecte de uşoare inhibare împotriva pencillium spps, candida albicans,  saccharomyces cerevisiae şi trichoderma sppt. Sursă de încredere

Cercetările publicate în Applied Microbiology and Biotechnology au descoperit că uleiul esențial de de piper negru conține proprietăți anti-virulente, ceea ce înseamnă că vizează virulența bacteriană fără a afecta viabilitatea celulelor, ceea ce face ca rezistența la medicamente să fie mai puțin probabilă. Studiul a arătat că, după screeningul a 83 de uleiuri esențiale, uleiul de piper negru, cananga și myrrh a inhibat formarea biofilmului de Staphylococcus aureus. Sursă de încredere

Uleiurile esențiale de piper negru și verde au fost folosite într-un studiu in vitro pentru a descoperi activitatea antimicrobiană împotriva microorganismelor care provoacă alterarea alimentelor. Cercetătorii au descoperit că ambele uleiuri de piper au avut activitate antimicrobiană, antifungică și antibacteriană și au inhibat cu succes creșterea bacteriilor Staphylococcus aureus în supa de pui. Rezultatele acestui studiu demonstrează modul în care atât uleiurile esențiale de piper verde, cât și cele de piper negru „sunt eficiente în controlul creșterii microorganismelor cunoscute care afectează alimentele”. Sursă de încredere

Antiinflamator, antinociceptiv

Administrarea uleiului esenţial de piper negru a redus inflamaţia şi a prezentat efecte antinociceptive în cazul edemelor şi a inflamaţiei induse chimic la animale. Sursă de încredere

Un alt studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a evaluat eficacitatea uleiurilor esențiale asupra durerilor de gât. Când pacienții au aplicat zilnic pe gât o cremă compusă din uleiuri esențiale de piper negru, măghiran, lavandă și mentă, timp de patru săptămâni, grupul a raportat o toleranță îmbunătățită la durere și o îmbunătățire semnificativă a durerii de gât. Sursă de încredere

Digestiv, carminativ

Un studiu a analizat efectele piperinei asupra animalelor cu sindromul intestinului iritabil, precum și comportamentul asemănător depresiei. Cercetătorii au descoperit că animalele cărora li s-a administrat piperina au prezentat îmbunătățiri ale comportamentului, precum și o îmbunătățire generală a reglării și echilibrului serotoninei atât în creier, cât și în colon. Sursă de încredere

Cercetările arată că stimularea olfactivă folosind uleiul esențial de piper negru, care este un puternic stimulent al apetitului, poate facilita înghițirea la persoanele cu tulburări neurologice. Inhalarea și ingestia uleiului de piper negru activează cortexul insular sau orbitofrontal, ceea ce duce la îmbunătățirea mișcării reflexive de deglutiție. În 2008, efectele stimulării olfactive cu ulei de piper negru au fost investigate la pacienții pediatrici care au primit nutriție enterală pe termen lung (hrănire cu suplimente lichide sau hrănire cu tub) din cauza tulburărilor neurologice. La 8 din 10 pacienți, intervenția cu ulei de piper negru a continuat timp de trei luni, iar cinci pacienți au prezentat creșteri ale cantității de aport oral – plus tratamentul cu piper negru a ajutat la facilitarea mișcării de deglutiție. Sursă de încredere

Scade tensiunea arterială

Un studiu pe animale publicat în Journal of Cardiovascular Pharmacology demonstrează cum componenta activă a piperului negru, piperina, are un efect de scădere a tensiunii arteriale. Sursă de încredere 

Piperul negru este cunoscut în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale de încălzire care pot fi de ajutor circulației și sănătății inimii atunci când este utilizat local. Amestecarea uleiului de piper negru cu scorțișoară sau ulei esențial de turmeric poate îmbunătăți aceste proprietăți de încălzire.

Renunţarea la fumat

Uleiul de piper negru poate ajuta la reducerea poftei de țigări și a simptomelor de anxietate la fumătorii privați de fumat. Un studiu clinic publicat în Drug and Alcohol Dependence a constatat că uleiul de piper negru poate suprima anumite simptome de sevraj la fumat, inclusiv pofta de țigări. Patruzeci și opt de fumători de țigări au participat la o sesiune desfășurată după privarea de fumat. Rezultatele acestui studiu sugerează că senzațiile tractului respirator sunt un aspect cheie al atenuării simptomelor de sevraj la fumat. Cercetătorii concluzionează, de asemenea, că „Înlocuitorii de țigări care furnizează constituenți de piper negru se pot dovedi utili în tratamentul de renunțare la fumat”. Sursă de încredere

Detoxifierea organismului

Un studiu pe animale publicat în Cell Biochemistry and Biophysics a constatat că suplimentarea cu piperină a ajutat la normalizarea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea toleranței la glucoză, la scăderea inflamației și la stimularea funcției hepatice la șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Aceste rezultate pozitive sugerează că piperina poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului metabolic uman, ajutând organismul să elimine toxinele și să reducă inflamația. Sursă de încredere