Transport gratuit la comenzi mai mari de 350 RON. Transport gratuit prin EasyBox la comenzi mai mari de 150 RON
Transport gratuit la comenzi mai mari de 350 RON.
Transport gratuit prin EasyBox la comenzi mai mari de 150 RON

Coșul meu

Nu aveți produse in coș.

Același ulei, mirosuri diferite. Cum e posibil?

AUTOR:
Ada
PUBLICAT:
2018-03-03

 

Articol scris de Ioana-Claudia Hritcu

V-ați întrebat vreodata  de ce uleiul volatil de mentă din Japonia nu miroase la fel cu cel din Franța sau din Italia? De multe ori am avut la îndemână mai multe sticluțe cu ulei de lavandă și, totuși, parfumuri diferite ne-au alintat simțurile.

Așadar, azi facem o incursiune în misterele chimiei din spatele alegerii unui ulei esențial. M-am oprit asupra parfumului proaspăt și răcoritor al uleiului de mentă. Cine nu cunoaște aroma ceaiului de mentă? Cred că menta, alături de musețel sunt cele mai cunoscute și mai consumate plante medicinale de la noi.

Stim că există o multitudine de factori care influențează calitatea unui ulei volatil, factori care țin de specia producătoare, fondul genetic, tehnicile de cultivare a plantelor producătoare, cele de prelucrare și de conservare a acestora, momentul recoltării, condițiile pedoclimatice, zona geografică, metodele agrotehnice aplicate, tehnologia de extracție.

Calitatea diferitelor sorturi comerciale de ulei de mentă, în cee ce privește gustul și mirosul, depinde în primul rând de conținutul în esteri de mentil precum și de prezența în cantități foarte mici de jasmona, care ridică valoarea calitativă a produsului.

În condiții de dezvoltare precară a plantei, la o depozitare necorespunzătoare a uleiului volatil, sub acțiunea unei insecte dăunătoare, în timpul maturării frunzelor plantei în câmp, toate pot conduce la formarea de compuși chimici care duc la deprecierea uleiului de mentă. Zilele lungi cu nopți moderate conduc la biosinteza unor cantități mai mari de ulei volatil și de mentofuran, în timp ce nopțile răcoroase sau reci accelerează transformarea mentonei în mentol. Deficiența de azot și potasiu în culturile  de  Mentha piperita  scade producția de ulei volatil și conținutul acestuia în mentol și mentonă, în timp ce deficiența de fosfor, deși diminuează producția de ulei și mentonă, crește producția de mentol.

Cum putem totuși alege uleiul de mentă de cea mai bună calitate?

Marile producătoare de ulei de mentă sunt SUA, Anglia, Franța, Italia, Germania, Rusia. Sub numele de ulei de mentă japoneză este cunoscut uleiul din specia Mentha arvensis L. var. piperascens,  cultivată în Japonia și Brazilia. Hibridul Mentha piperita  furnizează uleiul cu compoziția chimică foarte complexă și cu calități organoleptice diverse în funcție de regiune și țara de origine. De exemplu, în uleiul englezesc și cel francez se găsesc o serie de compuși care conferă un miros mai plăcut, mai aromat spre deosebire de cel de origine germană și italian care au un miros mai dur. În schimb, uleiul japonez și cel brazilian conțin până la 90% mentol și un ester care lipsește din uleiul european. La acesta gustul și mirosul sunt mai puțin agreabile, însă constituie materia primă cea mai bună pentru obținerea mentolului pur.

Din partea de herba (tulpină și frunze) se obține un ulei bogat  în mentonă (cetonă) cu gust și miros mai puțin plăcue. Din frunze se obține uleiul cu proprietățile organoleptice cele mai plăcute pentru că acestea nu conțin cetone.

Pentru a beneficia de cele mai plăcute arome de mentă și a profita de însușirile terapeutice ale uleiului de mentă, să căutăm pe eticheta flaconașului sau pe buletinul de analiză acele informații care ne clarifică calitatea acestuia: specia producatoare, tara de proveniență a plantei, partea de plantă supusă prelucrării, conținutul în principalii compuși chimici, metoda de obținere a uleiului, condițiile de creștere a plantei (de preferat cele din agricultura ecologică), chiar momentul recoltării plantei. Să nu uităm să alegem doar acele uleiuri esențiale păstrate în recipiente de sticlă de capacitate mică, opace, brune sau albastre sau în recipiente din metal inoxidabil, închise ermetic și bine umplute.

Daca vom ști ce să căutam la un ulei esențial, vom fi siguri de calitatea superioară a acestuia, indiferent de firma care îl comercializează și indiferent de expresiile impresionante care însoțesc denumirea uleiului esential, care nu au decât rol de marketing și de ce nu, de concurență neloială.


Acesta este primul articol din seria Chimie-n cuvinte simple. Aceasta colectie de articole are drept scop educarea consumatorului în ceea ce priveste chimia din spatele aromaterapiei. Cu mult entuziasm vă invit să învățăm împreună ce anume avem în sticluțe, ce contează când alegem un ulei esențial, de ce mirosul este diferit de la o sticla la alta si alte asemenea curiozități.

Articol scris de Ioana-Claudia Hritcu, farmacist și bioinginer medical, pasionată de plante in general, aromaterapie, homeopatie, gemoterapie, terapia florala Bach, în special. Claudia și-a transformat pasiunea în profesie și vrea să pună umărul la educarea consumatorului de uleiuri esențiale de la noi din țară. Iar eu sunt mai mult decât încântată să-i fac loc aici, pe blogul care exact asta urmărește.

Cu mult drag de voi,

Ada